Akumulatori

Ne dozvolite da vam auto "kašljuca" pri paljenju!

Kako izabrati 

pravi akumulator za svoje vozilo?

Posle nekoliko godina vrednog rada akumulatora došlo je vreme za njegovu promenu.

Kako izabrati za svoje vozilo?

Prvo i osnovno pravilo pre kupovine novog akumulatora je da se proveri po kataloškim vrednostima koje preporučuje proizvođač vozila.

1. Vodite računa o prostoru u koji se ugrađuje akumulator?

Pri kupovini akumulatora vodite računa o dimenzijama prostora predviđenog za ugradnju akumulatora. Jednostavno, uzmete metar i premerite dužinu, širinu i visinu prostora koji je rezervisan za akumulator. To su maksimalne vrednosti za dimenzije akumulatora.

2. Kolika kapacitivnost (Ah) akumulatora je potrebna?

Ako ste kupili novi automobil, posle 5 godina došlo je vreme za promenu akumulatora. Dozvoljeno odstupanje od originalnog akumulatora je do 10% veće kapacitivnosti u odnosu na stari akumulator. Kada kupujete akumulator preporučljivo je da se uzme akumulator sa većom kapacitivnošću.

3. Koliku struju hladnog starta (CCA) u (A) treba da ima akumulator?

Ukoliko imate više potrošača u vozilu, izaberite jači akumulator hladnog starta.

Saveti

Koliko često treba proveravati stanje akumulatora?

Na svakom malom servisu proverite i stanje akumulatora. Posle pet-šest godina akumulator ulazi u „duboku starost“…

Koji su najčešći problemi i razlozi njegovog pražnjenja?

Akumulator je vrlo osetljiv i najobičnija prljavština može mu zadati velike probleme. Nečistoća na akumulatoru izaziva slabljenje struje.

Na koji način sprečiti pražnjenje akumulatora?

Akumulator može da isprazni i neispravan audio-sistem, alarm ili dugo stajanje na parkingu. Često pražnjenje akumulatora skraćuje radni vek.

Kako se održava akumulator starije generacije?

Vodite računa da površina baterije uvek bude suva i čista. Kod starih tipova akumulatora obavezna je redovna provera nivoa tečnosti - ako ploče akumulatora nisu potpuno potopljene u elektrolit, tada se dodaje destilovana voda.

Kako se održavaju savremeni akumulatori?

Kod njih nema potrebe za dolivanjem tečnosti, a njihovo stanje se lako može proveriti pomoću indikatora koji označava koliko je baterija puna. Kod ovog tipa baterije sve intervencije treba obaviti u servisu!

Kako se akumulator pravilno dopunjava?

Akumulator možete dopuniti u servisima ili specijalizovanim prodavnicama, i to pomoću brzih punjača, za svega tri do četiri sata.

Da li je startovanje pomoću kablova moguće sa savremenim akumulatorom?

Kada uspete da startujete motor pomoću kablova, treba voziti makar 30 minuta, i to sa isključenim svim drugim potrošačima poput klime, audio-sistema, navigacije, blututa… Bilo bi poželjno da ni svetla ne rade… Ali tu imajte na umu onda pravila u saobraćaju!

Koji su simptomi za uzbunu?

Ukoliko su instalacija i akumulator ispravni, za startovanje motora uvek treba da bude dovoljno struje. Ako morate da „verglate“ pri startovanju, to je znak da je sam akumulator ili sistem za punjenje neispravan, pa je vreme za proveru stanja, odnosno posetu servisu.

Da li start-stop sistem u vozilu zahteva poseban akumulator ili ne?

Start-stop sistem štedi pet do 10 odsto goriva, naročito u gradskoj vožnji, ali istovremeno predstavlja i veliki napor za akumulator.

Info

Ukoliko su vam porebne dodatne informacije u vezi našeg servisnog program, kontaktirajte nas putem telefona 064 1537 157 ili dođite kod nas lično u auto servis Cobra-Riv.

Kontakt

Cobra-Riv d.o.o.
1300 Kaplara 44 32300,
Gornji Milanovac

Radno vreme:

Pon - Pet: 08.00 - 17.00
Sub: 08.00 - 16.00

Telefoni

032/ 701 111
032/ 701 112
 064 1537 157
e-mail: office@cobra-riv.rs

Page was started with Mobirise website themes