Amortizeri

Za sistem vešanja često mislimo da služi isključivo našoj udobnosti tokom vožnje

Amortizeri ravnjaju neravan put

Amortizeri imaju važnu ulogu, pošto su oni ti koji "ravnaju" neravan put, tu su da ublaže energiju udara i priguše oscilacije - time putnicima olakšavaju put, a automobilu produžavaju životni vek. Vremenom se troše, a glavni problem nastaje zato što istrošeni amortizeri u slučaju naglih skretanja ili kočenja čine da automobil gubi kontakt sa podlogom.

Kako amortizeri utiču na ponašanje u vožnji?

Točak na kojem je amortizer neispravan počinje da odskače i često gubi kontakt sa podlogom, što ponekad ima fatalne rezultate po ponašanje vozila. Evo samo nekih posledica neispravnih amortizera:

Na lošim putevima produžava se zaustavni put vozila
Držanje pravca u krivinama je pogoršano
Povećava se rizik od akvaplaninga
Umanjuje se efekat bezbednosnih sistema - ABS i ESP
Značajno se povećava trošenje guma.

Zamena ili reparacija?

Preporuka je da se amortizeri na istoj osovini uvek menjaju u paru. Ako ste se odlučili za zamenu, treba proveriti i stanje nosača i šolja i, po potrebi, zameniti i njih. Da napomenemo, zamena je posao za obučenog servisera!

Kod nas je jedno vreme bila popularna reparacija, ili punjenje amortizera. Proizvođači i serviseri ne preporučuju ovakvu „egzibiciju“, pošto je amortizer suviše važan deo za bezbednost da bi se tek tako sekao, bušio i rastavljao. Ovaj proces je bio popularan dok su amortizeri bili skupi. Pošto su danas dosta jeftiniji, preporuka je da se dotrajali amortizeri zamene novim.

Kad se vrše provere?

Na novom automobilu amortizere terba proveriti posle 80.000 kilometara, a posle toga na svakih 20.000 pređenih kilometara.

Info

Ukoliko su vam porebne dodatne informacije u vezi našeg servisnog program, kontaktirajte nas putem telefona 064 1537 157 ili dođite kod nas lično u auto servis Cobra-Riv.

Kontakt

Cobra-Riv d.o.o.
1300 Kaplara 44 32300,
Gornji Milanovac

Radno vreme:

Pon - Pet: 08.00 - 17.00
Sub: 08.00 - 16.00

Telefoni

032/ 701 111
032/ 701 112
 064 1537 157
e-mail: office@cobra-riv.rs

Built with Mobirise - See it