Motorna ulja

Želite da vam guma blista i da krasi auto?
Par saveta za dugotrajan i lep izgled..

Motorno ulje igra ključnu ulogu u podmazivanju motora jer smanjuje trenje između pokretnih delova, sprečava koroziju i hladi motor odnoseći toplotu iz pokretnih delova. Za svaki tip motora postoji odgovarajući tip ulja zahvaljujući kome postiže maksimalne rezultate. Odluka o izboru ulje samo na osnovu isplativosti bi bila velika greška ukoliko to ulje ne odgovara motoru. Bez obzira na tip ulja, veoma je važno da se ono menja u intervalima koje je preporučio proizvođač kako bi se sprečili mogući kvarovi na motoru i kako bi sama vožnja bila bezbednija i prijatnija.

Saveti majstora: Zamena ulja
Posao koji ne trpi improvizacije i štednju. Paziti na oznake. Kontrolisati potrošnju maziva, promenu mirisa...

DOBAR vozač odlikuje se i time što razmišlja kako da svoj automobil kvalitetno pripremi za predstojeće hladne dane. Priprema automobila za zimski period uštedeće dosta novca i poštedeti vozače mnogo briga i neprijatnosti.

Kontrola

Po pravilu, trebalo bi koristiti ulje koje preporučuje proizvođač automobila. Kada treba menjati ulje? I to zavisi od tipa automobila, uslova eksploatacije, kvaliteta i vrste ulja. Ipak, po pravilu, ulje bi trebalo kontrolisati na svakih 1.000 pređenih kilometara, misleći na nivo ulja u motoru, a menjati ga treba jednom godišnje, ili na svakih od 10.000 do 15.000 kilometara, opet u zavisnosti od mnogobrojnih parametara.

Treba obratiti pažnju na pojavu potrošnje ulja tokom eksploatacije (što je merljivo), promenu mirisa ulja, promenu zvuka rada motora, na povišenje radne temperature motora i na samo startovanje.

Oznake

NI oznake na etiketama nisu toliko komplikovane, a najčešće oznake su SAE, API i ACEA. Prva oznaka SAE je skraćenica od Society of Automotive Engineers - Udruženje automobilskih inženjera. Ovo udruženje, svetski priznato, propisuje standarde kojima se definiše viskozitet motornih ulja. Na osnovu toga se određuje i primena-namena ulja.

Uz ovo „SAE“, najčešća je oznaka W (Winter - zima), i ona predstavlja oznaku za takozvana monogradna ulja za zimske uslove rada (na primer SAE 5W, SAE 10W, SAE 15W...). Ovaj standard definiše svojstva ulja ne samo na niskim već i na visokim temperaturama, čime se obezbeđuje pouzdanost pri eksploataciji motora.

Ulja bez oznake W(SAE 10, SAE 20, SAE 30, SAE 40...) su monogradna ulja za letnje uslove rada, sa osobinama koje se zahtevaju za takvu primenu. Ipak, češća su „kombinovanja“ ovih dveju vrsta ulja (zimska i letnja), takozvana multigradna ulja koja se primenjuju za šire temperaturne uslove rada (SAE 5W-40, 10W-40, 15W-40).

Standardi

OZNAKA API (American Petroleum Institute - Američki institut za naftu) odnosi se na nivo kvaliteta ulja na svetskom nivou. Postoje dva standarda - API S, ulja za benzinske motore koja se koriste u putničkim i lakim teretnim vozilima, i API C, ulja za visokoopterećene dizel motore komercijalnih vozila i kamiona.

Uz ove dve oznake dodaju se i abecedna slova, a rastući niz abecede označava i bolji kvalitet ulja.

ACEA (European Automobile Manufacturers Association - Udruženje evropskih proizvođača automobila) izdaje tri sertifikata koja određuju tri standarda. To su ACEA A/B, ulja namenjena za benzinske i dizel motore putničkih i lakih komercijalnih vozila, ACEA C ulja za vozila sa katalizatorom i ACEA E ulje za dizel motore u kamionima. Uz ova slova idu i arapski brojevi, a što je broj veći, bolji je kvalitet ulja.

Naravno, oznake euro 2, 3, 4, 5 ili 6 označavaju za koju vrstu motora je ulje namenjeno u skladu sa emisijom šetetnih gasova koje ti motori ispuštaju (zadovoljavaju euro normu).

Preporuke

ZANIMLjIVO je da udruženje japanskih proizvođača automobila, ali i „Ford“, „Dženeral motors“ i „Dajmler“, imaju takozvanu ILSAC specifikaciju i publikuju svoje zahteve kojim definišu potreban nivo ulja u skladu sa API i ACEA specifikacijama.

Dakle, preporuka našeg majstora je da se dobro raspitate koje ulje je namenjeno vašem vozilu. U obzir treba uzeti i starost vozila, stanje motora, režim vožnje i, naravno, kvalitet goriva. Kada se sve to sabere, možda je bolje zamenu ulja obaviti u ovlašćenom servisu. Uštede koje bi se ostvarile zamenom ulja u sopstvenoj režiji su minimalne ili ih uopšte nema, jer je često ulje istog kvaliteta jeftinije u servisu koji ga nabavlja na veliko, po povoljnijoj ceni, nego ono u prodavnici. Pri tome, vozači ne moraju da razmišljaju o tome da li je ulje originalno ili samo vešta kopija.

Info

Ukoliko su vam porebne dodatne informacije u vezi našeg servisnog program, kontaktirajte nas putem telefona 064 1537 157 ili dođite kod nas lično u auto servis Cobra-Riv.

Kontakt

Cobra-Riv d.o.o.
1300 Kaplara 44 32300,
Gornji Milanovac

Radno vreme:

Pon - Pet: 08.00 - 17.00
Sub: 08.00 - 15.00

Telefoni

032/ 701 111
032/ 701 112
 064 1537 157
e-mail: office@cobra-riv.rs